MORMORMONOLOGENE
visning hos Galleri Svae 25/8 - 9/9 2012
Hvem er du, kjære deg?
Det tenker jeg av og til når jeg er på kaffebesøk hos mormor. Kvinnen som tørker støv av alle sine innrammede barnebarn så ofte hun kan for å føle seg litt nærmere de som fortsatt har melketennene intakt. Nypusset og evig smilende vokter de over senga på gjesteværelset som står klar dersom noen av dem skulle sneie innom på vei til eller fra sine hektiske hovedstadsliv, jobbturnuser, kunstnertilværelser og utvekslingsstudier.
Jeg er én av de innrammede som sneier innom akkurat så sjelden at potetene pyntes med persille, vi skåler i krystallglass og hun lar meg vinne i kinasjakk selv om hun slår hele verden, inkludert morfar. Er det ekstra lenge siden jeg har vært innom får jeg ullsokker i posten og når morfar proklamerer på Skype at det er «over og ut herfra», står mormor i bakgrunnen og smiler med et drag av melankoli over seg.
Liv, heter hun. Hun er snart 80 år og jeg har kjent henne hele livet. Likevel er jeg ikke riktig sikker på hvem hun er. Så en dag spurte jeg. Utstyrt med kamera og lydopptager skulle mormor utredes med dokumentarisk presisjon, en gang for alle. Jeg tok på meg de gravende feltreporterbrynene, hun tok på seg den skinnende leppestiften som lukter bytur i småsko, marsipankake på Bristol konditori og innsiden av en skinnhåndveske fra 1988. De store spørsmålene haglet mellom krumkaker og konfektbiter, og Liv forsøkte etter beste evne å imøtekomme kaffegjesten sin, som med kakesmuler i munnvikene og tvil i blikket jaktet på den innerste sannhet om damen bak mormor.
Mormormonologene tar utgangspunkt i myten om den gamle dame; hun som lytter, gir kloke råd, trøster, varmer og kjemper stille. Fra en oppvekst i mellomkrigstid med andre betingelser og forventninger til likeverd, har denne generasjonen kvinner vært vitne til og bidratt til paradigmeskiftene fra andre verdenskrig og til den digitale revolusjon. Til tross for dette forhandler den gamle dame fortsatt om en plass i det stolte, kollektive nasjonale minnet. For hvem er hun?
Fra tordnende kjøkkentirader til beskjedne hverdagsrefleksjoner skildrer 24 av velferdsstatens eldre kvinner konsekvensene av ulike livsvalg og forventninger til drømmer, samliv, aleneliv, karriere og kjærlighet.
Mormormonologene er mitt personlige generasjonsportrett og en hyllest til alle hverdagsheltinner, enker, husmødre, karrierekvinner, rødstrømper og bondekoner.
——
Mormormonologene startet som webplattformen www.mormormonologues.com, og ble videre realisert både i bokform, som teaterstykke (i samarbeid med teaterkompaniet Krutt & Kamfer) og som dokumentarfilmpilot (i samarbeid med Indie Film i Oslo og Faction Film i Trondheim). I september 2011 ble Mormormonologene utgitt på Forlaget Press, med andre opplag ute allerede våren 2012. Utdrag fra prosjektet har også blitt vist i utstillingssammenheng, sist under Høstutstillingen 2011. Karoline Hjorth bor og arbeider i Oslo.